Biele goliere – pásmo z poviedok kanadského humoristu Stephena Leacocka

Biele goliere – pásmo z poviedok kanadského humoristu Stephena Leacocka

Začiatkom 20. storočia bol Stephen Leacock (1869-1944) najznámejším anglicky píšucim humoristom na svete. Kanadského spisovateľa a ekonóma preslávili humoristické poviedky, v ktorých sa venuje ľudským vrtochom a každodenným, často absurdným životným situáciám.

Povolaním bol ekonóm (učil politickú ekonómiu na univerzite v Montreale), ale od študentských čias sa venoval literatúre a písal monografie o svojich obľúbených autoroch Markovi Twainovi a Charlesovi Dickensovi.

Vybrané poviedky Stephena Leacocka vyšli pod názvom Kanadské žartíky. Odvtedy sa pojem „kanadský žart" používa na niečo smiešne absurdné, uletené, nenormálne. Jeho ostrému peru neunikli bežné situácie z rodinného života, nevera, honba za majetkom a iné neresti vtedajšej spoločnosti, ktoré sú aktuálne i v súčasnosti. Zdá sa, že časy sa menia, ale človek ostáva rovnaký.

Z humoristicko-satirických príbehov Stephena Leacocka pripravil Berco Trnavec pásmo Biele goliere (1995). V réžii Rie Paldiovej účinkovali: Karol Machata Dušan Tarageľ, Ján Mistrík, Soňa Ulická, Dušan Blaškovič, Igor Čillík, Jozef Šimonovič a Miroslav Trnavský. Zvuk a strih: Ľuboš Klásek a Emília Miháleková, hudbu vybrala Dana Reková.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: www.paseka.cz]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame