Bumerang - rozhlasový kabaret s Miroslavom Horníčkom (1982)

Bumerang - rozhlasový kabaret s Miroslavom Horníčkom (1982)

Populárny rozhlasový kabaret Bumerang sa znovu a znovu - ako naznačuje samotný názov - vracia z archívu do nášho vysielania. Imitáciu fiktívnej rozhlasovej stanice autorsky pripravili zvučné mená ako Milan Lasica, Július Satinský, Jaro Filip či Tomáš Janovic.

V roku 1982 sme v našej rozhlasovej domácnosti privítali českého herca, spisovateľa a humoristu Miroslava Horníčka. Bol hereckým partnerom Wericha v legendárnych hrách Osvobozeného divadla (po emigrácii Voskovca) a divadlo Semafor mu vďačí za to, že zoznámil oboch Jiří - Suchého a Šlitra. Práve Suchému v jednom rozhovore Horníček povedal:

Sloboda je schopnosť byť slobodný. A tu nemôžem nevidieť príbuznosť so šťastím. Šťastie nie je v tom, čo mám, alebo koľko toho mám, šťastie je schopnosť byť šťastný."

Televízni diváci si Horníčka pamätajú z novátorskej talkšou Hovory H, v ktorej vystúpili aj Lasica a Satinský, alebo zo seriálu Byli jednou dva písaři (s Jiřím Sovákom). V čase normalizácie, keď ubudlo hereckých príležitostí, sa venoval literatúre (napísal viac než 20 kníh), tvorbe surrealistických koláží a fotografovaniu. Známy bol tiež tým, že zbieral rôzne dreviny a kamene, ktoré nazýval prírodniny.

Druhým hosťom bola prvá dáma slovenského folku Zuzana Homolová, ktorá v tom období začínala spolupracovať s legendárnym pesničkárskym združením Slnovrat. V réžii Viliama Sýkoru účinkovali: Jaroslav Filip, Tomáš Janovic, Milan Lasica, Ján Valentík, Soňa Ulická, Jozef Krivička, Ľudovít Moravčík, Ladislav Kočan, Iveta Košková, Michal Mončok. Majstrom zvuku bol Ľuboš Klásek.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Peter Hudec, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame