Kde je spev, nie je hnev - stretnutie s lídrom Funny Fellows Romanom Féderom

Kde je spev, nie je hnev - stretnutie s lídrom Funny Fellows Romanom Féderom

Skupinu Funny Fellows, ktorá spája swingovú hudbu so zábavou, netreba našim poslucháčom predstavovať. Povesť najveselšej slovenskej kapely je určite zaslúžená a môžete na ňu natrafiť naozaj všade: od koncertu v rozhlase alebo prvomájový zraz veteránov cez hudobný festival Pohoda až po slávnostné otvorenie ambasády vo Washingtone.

Ich verzia old time music obsahuje pestrú zmes korenín: blues, hillbili, minstrelská hudba kočovných kabaretov, gospel, spirituál, ragtime. Zároveň v nej počuť takmer všetky európske národné vplyvy a etnické prvky. Obsadenie Funny Fellows je veľmi flexibilné, takže je bežné, že s francúzskym akordeonistom hrá írsky huslista alebo černoch na banjo.

Líder Roman Féder založil Funny Fellows v roku 1993, predtým hral v orchestri Bratislava Hot Serenaders. Je nielen spevákom a multiinštrumentalistom (kornet, husle, ukulele, kontrabas), ale aj zabávačom, keďže vyštudoval herectvo na VŠMU. V rodnom Pezinku vedie hudobno-bábkové divadlo Féder Teáter, ktoré spracováva príbehy z regiónu a z pera rodákov ako Vinco Šikula (a ako jedno z mála divadiel na Slovensku hrá aj pre batoľatá).

Viac sa o Romanovi Féderovi a jeho „veselých chlapíkoch" dozviete v relácii Kde je spev, nie je hnev (2002). Autorsky pripravil Emil Benčík, moderuje Marián Grebáč.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[text: Marek Puškáš, foto: federteater.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame