Dialógy s hudbou: Jej pastorkyňa - Janáčkovo dielo lásky a bolesti

Dialógy s hudbou: Jej pastorkyňa - Janáčkovo dielo lásky a bolesti

V brnenskom Divadle na Veveří mala 21. januára 1904 premiéru opera Jej pastorkyňa českého skladateľa Leoša Janáčka. Brnenské publikum prijalo tento operný triler s nadšením, hoci pražské Národné divadlo ju odmietlo. Dramatický dej, odohrávajúci sa na moravskej dedine 19. storočia, nie je veršovaný, ale operní sólisti spievajú v próze. Janáček ešte na sklonku života zažil ďalšie úspešné premiéry doma i v zahraničí a dielo uvádzajú všetky významné svetové operné javiská dodnes.

O rôznych peripetiách pri komponovaní opery máme vo fonotéke vynikajúcu reláciu z cyklu Dialógy s hudbou. Za zmienku stojí fakt, že odkedy prevážila tradícia uvádzať opery v originálnom jazyku, v Metropolitnej opere v New Yorku bola Jej pastorkyňa uvedená prvýkrát v češtine v roku 1992. Predstavila sa v nej slovenská sopranistka Gabriela Beňačková, ktorú 1. januára 2018 ocenil prezident SR Radom Bieleho dvojkríža.

Pásmo autorky Zdenky Bernátovej Jej pastorkyňa - Janáčkovo dielo lásky a bolesti malo premiéru 24.11.1996. Účinkujú: Jozef Šimonovič, Peter Kolník, Mária Dacejová.

Len nedávno v decembri 2017 sme si pripomenuli 110 rokov od narodenia východoslovenského skladateľa Jozefa Grešáka. V jeho rodisku Bardejove bude 8. februára 2018 muzikologická konferencia venovaná jeho odkazu. Z času načas zažil aj tento skromný umelec uznanie a významné premiéry. K sedemdesiatinám bola uvedená premiéra jeho Organovej symfónie. V pásme Lýdie Urbančíkovej Pulzy a impulzy (1982) sú autentické záznamy rozhovorov so skladateľom, ako aj ukážky jeho diel. Relácia vznikla pri príležitosti 75. výročia narodenia Jozefa Grešáka. Účinkujú: Jozef Grešák, Viera Petrusová, Štefan Lovás, Darina Fedelešová, Ľubomír Čížek.

Slovenský klavirista a vysokoškolský pedagóg Ivan Palovič sa narodil 13. januára 1938 v Bratislave. Počas svojho dlhoročného pôsobenia na VŠMU vychoval mnoho klaviristov, ktorí úspešne vstúpili do slovenského koncertného života či hudobno-pedagogickej praxe. K nedožitej osemdesiatke tohto vynikajúceho klaviristu a propagátora slovenskej klavírnej tvorby si na záver bloku vypočujeme Mendelssohnov Koncert pre klavír a orchester d molop.40. Symfonický orchester Československého rozhlasu v Bratislave v roku 1983 dirigoval Oliver Dohnányi.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: František Iván, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame