Hudba vnútornej slobody - fíčer o Mariánovi Vargovi

Hudba vnútornej slobody - fíčer o Mariánovi Vargovi

V hudobno-slovnej relácii Hudba vnútornej slobody (2017) si zaspomíname na výraznú osobnosť slovenskej hudobnej scény Mariána Vargu. Autorka Melánia Puškášová sa v štúdiu porozprávala s muzikológom, hudobníkom a skladateľom Julom Fujakom, ktorý pôsobí na Katedre kulturológie Filozofickej fakulty UKF v Nitre.

Fujak odkryje menej známe aspekty Vargovho tvorivého ducha. V spomienkovom fíčri boli použité úryvky zo starších relácií Stretnutie nad partitúrou, Marián Varga 70 a zo spomienkovej Ars musiky z augusta 2017, nahrávanej tesne po smrti Mariána Vargu. Okrem Jula Fujaka svoje postrehy a spomienky sprostredkujú Igor Javorský, Jozef Lupták, Fedor Frešo, Vlado Godár a Peter Uličný. Zvukovou majsterkou bola Marta Pelikánová. Reláciu doplní skladba Vežová hudba z albumu Hommage à Marián Varga.

Ako úzke môže byť prepojenie výtvarného a hudobného umenia, sa dozvieme z pásma S akademickou maliarkou Lídou Hynkovou o hudbe, prírode a maľovaní (1981). V relácii Zdenky Bernátovej sú použité ukážky z hudobných diel s horskou tematikou.

Moderátorka Jela Lukešová rozpráva príbeh maliarky Lídy Hynkovej (1908-1988), ktorá žila v Česku v Kralupoch nad Vltavou, ale veľa času trávila vo Vysokých Tatrách. Bola maliarkou Tatier. Hudba, príroda a maľovanie u nej tvoria harmonický celok. Výstava obrazov v Hornom Smokovci na prelome rokov 1980-81 toto prepojenie dostatočne preukázala. Lída Hynková hovorí o sebe, o detstve a živote v Břeclavi, o vzťahu k hudbe a horám. Hudba ju inšpirovala k maľovaniu, najmä po pobyte v horách v Nepále.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame