Musica aeterna - Hudba večná

Musica aeterna - Hudba večná

Blok klasickej hudby vyplníme vo vysielaní Rádia Pyramída hudobno-slovnými reláciami, ktoré budú mať adventné a vianočné obsahové zameranie. Hudba ľudová, duchovná či klasická bude znieť v konfrontácii so slovom a básnickým veršom.

Rozprávanie o vianočnej hudbe patrí k obľúbeným a príťažlivým témam. V pásme Musica aeterna - Hudba večná (1993) budú našimi sprievodcami autorka a hudobná redaktorka Zdenka Bernátová a skladateľ Hanuš Domanský. Hovoria o hudbe ako o večnej hodnote v živote človeka. Relácia sa začína barokovou hudbou Johanna Sebastiana Bacha. Porozprávame sa o skladateľoch, ktorých v živote postretli nielen záblesky slávy ale aj trpký osud, choroby, niekedy nepochopenie u publika, a napriek tomu sa nevzdávali. Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert či Fryderyk Chopin.

Hanuš Domanský je autorom vokálno-inštrumentálnej skladby Vianočné mystérium - pre sóla, miešaný zbor a orchester na libreto Márie Farkašovej a Zuzany Lengovej, texty prebásnil Michal Chuda. Výber z oratória si vypočujete v podaní Slovenského komorného zboru a Ľudového orchestra SĽUK-u pod taktovkou Pavla Procházku.

V ďalšej hudobno-slovnej relácii sa duchovné inšpirácie z autentického prostredia Pribinovho chrámu v Nitre premenia na plnohodnotnú umeleckú reflexiu. V relácii Slovenský Betlehem (2001) účinkuje autorka Etela Čárska, verše recitujú Jozef Šimonovič a Hilda Michalíková.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame