SNP v hudbe: Povstalecké zvučky, pochody a pamätníky slávy

SNP v hudbe: Povstalecké zvučky, pochody a pamätníky slávy

Slobodný slovenský vysielač v Banskej Bystrici vyhlásil 30. augusta 1944 povstalecké výzvy k obyvateľom. Všetci pracovníci boli v tom čase zamestnancami Slovenského rozhlasu. Po ohlásení povestnej povstaleckej výzvy pracovali do 27. októbra 1944 na Donovaloch. Ľudia sa s nadšením zapájali do diania.

Étos a historický význam SNP našiel odozvu aj u hudobných skladateľov, ktorí svoje diela venovali politickým výročiam. Mnohí sa angažovali v dobrej viere, že je to správne. Legendárny Pochod povstalcov pre miešaný zbor a orchester Jána Cikkera, ktorý mal veľký dosah na udalosti v regióne, stál na čele tohto defilé.  

Pri príležitosti 40. výročia SNP skomponoval Andrej Očenáš Banskobystrické zvučky, hudobné stvárnenie geografického plánu povstania. Viacčasťová suita obsahuje symbolické názvy: Banskobystrický pamätník, Nemecká - Telgart, K západnej strane, Donovalská zvučka - Kalište, Baláže. Vypočujeme si nahrávku z roku 1984, Komorný dychový súbor diriguje Jaromír Sylvestr.

K Banskej bystrici sa viaže aj ďalšia skladba Andreja Očenáša, orchestrálny cyklus Pamätníky slávy, op.31. Z programového diela, ktoré oslavuje Slovenské národné povstanie, zaznie tretia časť s názvom Banská Bystrica. Symfonický orchester Československého rozhlasu v Bratislave v roku 1972 dirigoval Ľudovít Rajter.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame