Etela Čárska: Warchalovci stále inšpirujú

Etela Čárska: Warchalovci stále inšpirujú

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme 90. výročie narodenia výnimočnej osobnosti slovenskej kultúry, huslistu a dirigenta Bohdana Warchala. Narodil sa 27. januára 1930 v Orlovej (Česko) a zomrel 30. decembra 2000 v Bratislave. Keď v roku 1960 so svojimi priateľmi a bývalými spolužiakmi založil na pôde Slovenskej filharmónie Slovenský komorný orchester, určite netušil, že časom získa svetové renomé. Prvý verejný koncert SKO sa uskutočnil 11. apríla 1961 v koncertnej sieni Československého rozhlasu v Bratislave.

Bohdan Warchal viedol orchester 40 rokov. V roku 2000 odovzdal štafetu umeleckého vedúceho svojmu žiakovi Ewaldovi Danelovi. Omladení „Warchalovci" každý rok organizujú slávnostný koncert Hommage à Bohdan Warchal, čím si pripomínajú výrazný prínos svojho zakladateľa pre slovenskú hudobnú scénu.

V roku 2000 pripravila Etela Čárska hudobno-slovnú reláciu Warchalovci stále inšpirujú. V rozhlasovej kompozícii, ktorá približuje univerzálnu reč hudby Bohdana Warchala, účinkujú okrem samotného majstra jeho syn Bohdan Warchal ml., manželka Eva Warchalová, Alena Duchoňová-Čermáková a Hilda Michalíková.

Reláciu doplníme historickým záznamom z raného obdobia SKO z roku 1968. Z cyklu Koncertov pre husle a sláčiky Štyri ročné obdobia Antonia Vivaldiho vyberáme ten posledný Zima (L'Inverno).

                                                ---------

V bloku klasickej hudby na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť reláciu Dialógy s hudbou - Inšpirujúce návraty k Mozartovi (1996). Autorka Zdenka Bernátová nám prezradí viac o Mozartovej ceste za dokonalou hudbou a odhalí zaujímavé osudy jeho skladieb.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Jozef Ďurník, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame