Dialógy s hudbou - Čajkovského návštevy v Prahe

Dialógy s hudbou - Čajkovského návštevy v Prahe

Cyklus Dialógy s hudbou prináša zaujímavé hudobno-slovné relácie o skladateľoch a ich dielach, často s presahom do ich súkromného života a širším dobovým kontextom. Autorka Zdenka Bernátová si v roku 1998 vybrala tému Čajkovského návštevy v Prahe.

Velikán ruskej hudby Piotr Iľjič Čajkovskij navštívil Prahu prvýkrát v roku 1888. Zoznámil sa tu s českým hudobným romantikom Antonínom Dvořákom. Ako dirigent sa 19. februára predstavil pri prvom pražskom koncerte zo svojej tvorby v Rudolfíne. Druhý koncert bol v Národnom divadle. Obidva koncerty mali veľký úspech u publika, čo prehĺbilo jeho priateľstvo s Dvořákom. Preto koncom roku 1888 Čajkovskij opäť navštívil Prahu pri príležitosti uvedenia jeho opery Eugen Onegin. A o štyri roky neskôr pricestoval do Prahy na premiéru opery Piková dáma a znovu sa dočkal priaznivých ohlasov.

Na reláciu nadviažeme jeho Slávnostnou predohrou 1812. Je to symfonická apoteóza na víťazstvo ruskej armády nad Napoleonom, preto v skladbe zaznie aj fragment z francúzskej hymny La Marseillaise. Záverečnej kanonády sa nezľaknite, je súčasťou zvukového koloritu skladby, vrátane ruskej melódie Bože ochraňuj cára v podaní zboru. Nahrávka Filadelfského orchestra pod taktovkou Eugena Ormandyho a s ozajstnými delostreleckými salvami je z roku 1971.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame