Priestor pre hudbu - Štefan Kocán

Priestor pre hudbu - Štefan Kocán

Napriek pandémii koronavírusu Slovenská filharmónia uviedla sériu komorných koncertov s obmedzenou kapacitou a povinnosťou mať v publiku rúško. Vo veľkej sále Reduty vystúpil 30. júna slovenský operný spevák Štefan Kocán. Jeho piesňový recitál bol zostavený z diel Schumanna, Schuberta a Griega. Hoci vo svete patrí tento basista k najžiadanejším operným umelcom, na Slovensku vystupuje len zriedka.

Štefan Kocán pochádza z Dolného Dubového pri Trnave. Operný spev študoval na bratislavskej VŠMU a pokračoval na viedenskom konzervatóriu. V roku 2011 debutoval v milánskej La Scale v Mozartovom Don Giovannim pod taktovkou Daniela Baremboima. A nasledovali vystúpenia v ďalších slávnych operných domoch: newyorská Metropolitná opera, Viedenská štátna opera, Royal Opera House v Londýne, chicagská Lyric Opera, Berlínska štátna opera. V roku 2015 získal Cenu ministra kultúry za šírenie dobrého mena slovenského umenia v zahraničí.

Profilový rozhovor so Štefanom Kocánom do cyklu Priestor pre hudbu pripravila v roku 2014 hudobná redaktora Zuzana Adamkovičová. V relácii sú použité kvalitné nahrávky operných árií v podaní speváka. Zvuková realizácia Marta Pelikánová.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Michal Svítok, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame