S akademickou maliarkou Lídou Hynkovou o hudbe, prírode a maľovaní (1981)

S akademickou maliarkou Lídou Hynkovou o hudbe, prírode a maľovaní (1981)

Ako úzke môže byť prepojenie výtvarného a hudobného umenia, sa dozvieme v relácii S akademickou maliarkou Lídou Hynkovou o hudbe, prírode a maľovaní (1981). V umelecko-dokumentárnom pásme Zdenky Bernátovej sú použité ukážky z hudobných diel s horskou tematikou.

Moderátorka Jela Lukešová rozpráva príbeh českej maliarky Lídy Hynkovej (1908-1988), ktorá žila v Kralupoch nad Vltavou, ale veľa času trávila na Slovensku. V rokoch 1974 až 1979 sa zúčastnila študijných pobytov v Rakúsku, Poľsku, Rumunsku, Švajčiarsku, Francúzsku, Dánsku, Sovietskom zväze. Bola tiež v Nepále a Kašmíre. Hory sa stali jej celoživotnou láskou. Často maľovala vo výškách až 4000 metrov. Písala články do turistických a horolezeckých časopisov.

Keď sa z ciest vrátila domov, inšpiráciu našla vo Vysokých Tatrách. Bola maliarkou Tatier. Hudba, príroda a maľovanie u nej tvoria harmonický celok. Prelomovou sa stala jej reprezentatívna výstava v Hornom Smokovci v roku 1980. Lída Hynková hovorí o sebe, o detstve a živote v Břeclavi, o vzťahu k hudbe a horám. Hudba ju inšpirovala k maľovaniu, najmä po pobyte v horách v Nepále.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Marie Hrobařová, ČHS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame