Robert Roth číta z listov Ludviga van Beethovena

Robert Roth číta z listov Ludviga van Beethovena

V tomto roku si pripomíname 250. výročie narodenia jedného z najvýznamnejších skladateľov v dejinách hudby Ludwiga van Beethovena. Pri tejto príležitosti sa 9. septembra v rámci festivalu Konvergencie konal koncert Hommage à Beethoven. Herec Robert Roth čítal z korešpondencie hudobného génia a klavirista Miki Škuta zahral Beethovenove bagately a variácie. Literárnu časť hudobno-slovného predstavenia pripravil muzikológ Andrej Šuba na základe knižného vydania Beethovenových listov Listy o umění, lásce a přátelství (1974) a publikácie Miroslava Hroneka a Oldřicha Pulkerta - Beethoven. Osobnost génia v korespondenci (2004).

Zaujímavý námet Andrej Šuba pretavil aj do rozhlasovej podoby. Fíčer Čítanie z listov Ludviga van Beethovena (2020) ponúka poslucháčom nielen skladateľove názory na umenie, život a lásku, ale dáva nahliadnuť aj do najskrytejších zákutí jeho duše. Vypočuť si môžete List nesmrteľnej milenke, zrejme adresovaný grófke Josephine Brunsvikovej, ktorá sa narodila v Bratislave. A z Heiligenstadtského testamentu sa dozvedáme o utrpení skladateľa, ktorý postupne stráca to najdôležitejšie - sluch.

Hereckého partu sa opäť zhostil Robert Roth, intímny svet Beethovených klavírnych miniatúr tentoraz predstavil holandský klavirista Ronald Brautigham. Zvuková spolupráca Miloš Krmíček.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: filharmonia.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame