Béla Bartók a Bratislava (1981)

Béla Bartók a Bratislava (1981)

Hudobno-slovné pásmo Béla Bartók a Bratislava sa nahrávalo v marci 1981 a bolo venované 100. výročiu narodenia svetoznámeho maďarského skladateľa. Autorsky ho pripravila hudobná historička Ľuba Ballová, spolupracovali zvukoví majstri Ján Backstuber a Juraj Ďuriš.

Kozmopolitná osobnosť Bélu Bartóka vplývala na mnohých európskych skladateľov. So Slovenskom ho spája nielen životný osud, ale aj jeho etnografické pôsobenie, keď na našom území zbieral ľudové piesne. Východoeurópsky folklór bol dôležitým inšpiračným zdrojom pre jeho vlastnú tvorbu.

Keď mal Béla sedem rokov, zomrel mu otec. Matka, rodáčka z Martina, sa presťahovala s deťmi z Nagyszentmiklósu do Bratislavy. Bývali na Špitálskej ulici. Béla študoval na gymnáziu a chodil na klavír k Lászlóvi Erkelovi.

Súčasťou relácie je Bartókova unikátna historická nahrávka ľudovej piesne z roku 1906 na dobovom fonografe. Zaznejú tiež ukážky skladieb, ktoré Bartók skomponoval ako gymnazista v Bratislave. Pripomenieme si vtedajší bratislavský hudobný život, navštívime viaceré pamätné miesta, napríklad pôvodný byt Albrechtovcov, ktorý už neexistuje. Ján Albrecht spomína na osobné stretnutie s Bartókom. Dozvieme sa tiež, aký mal Bartók vzťah k svojim žiakom. Cenné sú dobové nahrávky Bartóka ako interpreta - výborného klaviristu.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame