Hudba života - Hanuš Domanský

Hudba života - Hanuš Domanský

V októbri nás navždy opustil skladateľ a dlhoročný šéfredaktor Redakcie symfonickej, opernej a komornej hudby Slovenského rozhlasu Hanuš Domanský. Narodil sa v roku 1944 v Novom Hrozenkove na Morave. Po absolvovaní konzervatória v Brne študoval kompozíciu u Dezidera Kardoša na VŠMU v Bratislave. V roku 1975 začal pracovať v rozhlase ako zástupca šéfredaktora Hlavnej redakcie hudobného vysielania.

Domanský patrí medzi skladateľov nastupujúcich do slovenského hudobného života v 70. rokoch, ktorých charakterizoval odklon od avantgardných zdrojov tzv. Novej hudby a záujem o tvorbu klasikov európskej hudby prvej polovice 20. storočia (Janáček, Martinů, Honegger, Stravinskij)."

Takto charakterizuje tvorbu Hanuša Domanského muzikológ Ľubomír Chalupka. Hudobno-slovná relácii Etely Čárskej Hudba života zachytáva jeho umelecký vývoj v prostredí slovenskej hudobnej kultúry. V zaujímavom rozhovore Domanský prezradí viac o svojich skladateľských prioritách a rokoch prežitých v rozhlase. Zaznejú úryvky z diel: Chvála života, Chvála zeme, Dithyramby, Pour le piano, Pieseň bez slov, Koncert pre klavír a orchester, Bagately pre klavír, Fantázia pre klavír.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Hudobné centrum]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame