Cesta do Betlehema - s Ivett Axamitovou o inšpirácii, hudbe a Vianociach

Cesta do Betlehema - s Ivett Axamitovou o inšpirácii, hudbe a Vianociach

Výtvarníčka Ivett Axamitová patrí medzi najvýznamnejšie predstaviteľky slovenskej keramickej tvorby. O tom, ako objavila čaro hliny, rozhodol tak trochu osud. Najskôr chcela byť maliarkou, ale keďže sa nedostala na legendárnu ŠUP-ku (Škola umeleckého priemyslu v Bratislave), rozhodla sa ísť na keramickú školu do Modry.

Keď Ivett Axamitová premieňa hlinu na krásu, zdobí ju farebnými glazúrami, listrami a drahými kameňmi. Remeselne poctivé diela v sebe spájajú eleganciu, ženskosť a osobitý pohľad na okolitý svet. Základným motívom jej tvorby je hľadanie duchovna. Vyzdobila niekoľko kostolov a jeden zo svojich výtvorov darovala aj pápežovi Jánovi Pavlovi II., keď v roku 2005 navštívil Slovensko.

O inšpirácii sakrálnym umením hovorí:

V mojom rodnom dome v Ivanke pri Dunaji som vyrastala pri kríži. Ten vo mne podvedome zakódoval niečo, čo si človek uvedomoval postupne a ja som tie kríže zbožňovala. Kríž nikdy nebol pre mňa symbolom smrti, pre mňa predstavoval domov a nádej."

V roku 1998 sa s Ivett Axamitovou porozprávala redaktorka Etela Čárska v rámci jej hudobno-slovného pásma Cesta do Betlehema. Relácia mala premiéru na Prvý sviatok vianočný.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: archív Ivett Axamitovej]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame