40 rokov slovenského hudobného života - Opera SND

40 rokov slovenského hudobného života - Opera SND

Umelecko-publicistický cyklus 40 rokov slovenského hudobného života autorsky pripravovala v roku 1985 muzikologička a hudobná kritička Terézia Ursínyová. Vo svojej činnosti sa orientovala najmä na hudobné divadlo (opereta, muzikál, opera), čo zúročila aj v piatej časti cyklu s názvom Opera Slovenského národného divadla.

V relácii sa dozviete o jej historických začiatkoch a vývoji od konca 2. svetovej vojny až po rok 1985, všetky údaje preto treba vnímať v dobovom kontexte. Informácie o stave umeleckých síl v opere SND v polovici 80. rokov môžu byť zaujímavým kontrastom k problematike operného divadla v roku 2022.

Autorka Terézia Ursínyová viedla besedu s muzikológom Mariánom Juríkom, režisérom Branislavom Kriškom a opernou speváčkou Máriou Kišonovou-Hubovou. Spoločne uvažujú o výchove mladých spevákov, o špecifikách operných inscenácií, o najbližších plánoch.

Toto obdobie súvisí aj so začiatkom výstavby novej budovy SND. Víťazný návrh architektov Petra Bauera, Martina Kusého a Pavla Paňáka sa začal realizovať v apríli 1986 a dnes už vieme, že pre nedostatok finančných prostriedkov bola stavba dokončená až o 21 rokov neskôr.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Miroslava Cibulková, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame