Tomáš Boroš: Letné skladateľské kurzy v Darmstadte

Tomáš Boroš: Letné skladateľské kurzy v Darmstadte

Letné skladateľské kurzy v Darmstadte sú vo svete súčasnej vážnej hudby pojmom. Toto legendárne podujatie sa koná počas letných prázdnin v nemeckom Darmstadte. Prvýkrát sa uskutočnilo v roku 1946 pod názvom Ferienkurse für Internationale Neue Musik Darmstadt. Pôvodným cieľom bolo obnoviť hudobný vývoj, prerušený nástupom nacizmu a 2. svetovou vojnou. V rokoch 1946 až 1970 sa kurzy konali každoročne, od roku 1972 dvakrát ročne.

Prvé ročníky kládli dôraz na nemecké premiéry skladieb Arnolda Schönberga, Igora Stravinského a Bélu Bartóka (často aj desiatky rokov po ich vzniku). V 50. a 60. rokoch sa tu stretávali najvýznamnejší predstavitelia hudobnej avantgardy ako Karlheinz Stockhausen, Pierre Boulez či Luigi Nono, čo viedlo k vzniku tzv. Darmstadskej školy. Od roku 1952 sa udeľuje prestížna cena pre interpretov, neskôr aj pre skladateľov. Počas 70-ročnej histórie na kurzoch zaznelo vyše 5000 svetových premiér.

Atmosféru tejto výnimočnej akcie nám priblíži hudobno-slovná relácia Tomáša Boroša 39. ročník skladateľských kurzov v Darmstadte. Medzi najvýznamnejších lektorov vtedy patril japonský skladateľ Toshio Hosokawa.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: unsplash.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame