Paleta v tónoch na BHS - Hudba rezonujúca z ateliéru

Paleta v tónoch na BHS - Hudba rezonujúca z ateliéru

Prelom septembra a októbra už tradične patrí Bratislavským hudobným slávnostiam. Na otváracom koncerte 57. ročníka BHS zaznejú diela Zeljenku, Liszta a Musrogského v podaní Slovenskej filharmónie pod taktovkou Daniela Raiskina.

Na festivale sa predstaví renomovaný Budapeštiansky festivalový orchester s šéfdirigentom Ivánom Fischerom, Česká filharmónia s famóznym Semyonom Bychkovom, vo svete mimoriadne úspešný slovenský dirigent Juraj Valčuha povedie taliansky orchester Národnej akadémie Santa Cecilia z Ríma a Vasily Petrenko bude dirigovať britský Royal Philharmonic Orchestra, jedného z najstarších reprezentantov ostrovnej hudobnej kultúry (v minulom roku oslávil 75. výročie svojho založenia).

Náš najvýznamnejší festival klasickej hudby, ktorý má za sebou vyše 50-ročnú históriu, vždy kládol dôraz na svoju prezentáciu. Autorom loga BHS je akademický maliar Miroslav Cipár. Okrem programového plagátu vydávajú organizátori aj umelecký. Prvý plagát s umeleckým dielom vytvoril Ľudovít Fulla v roku 1974, teda pri 10. výročí BHS. 

Ako vzniká umelecký plagát BHS ? Odpoveď na túto otázku hľadala autorka Etela Čárska, ktorá sa v roku 2015 vybrala do ateliérov slovenských výtvarníkov Kvetoslavy Fulierovej, Bohumíra Bachratého, Stanislava Harangozó a Svetozára Ilavského. Vypočujte si fíčer Paleta v tónoch na BHS - Hudba rezonujúca z ateliéru.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: www.bhsfestival.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame