Lýdia Urbančíková: Veľké operné domy Európy

Lýdia Urbančíková: Veľké operné domy Európy

Muzikologička a hudobná historička Lýdia Urbančíková pripravovala pre Košické rozhlasové štúdio hudobno-slovné relácie a hudobné programy s akcentom na hudobnú minulosť a kultúrne dianie v Košiciach (Hudobné zrkadlo, Ars muzika, Slovensko v hudobnej Európe).

Pozornosť venovala nahrávaniu a propagácii Štátnej filharmónie Košice a Košickému kvartetu. Približovala osobnosti, ktoré v jej rodnom meste žili a tvorili. Skladateľov podnecovala k tvorbe nových diel. Spolupracovala na vysielaní priamych prenosov z festivalu Košická hudobná jar alebo z koncertu svetoznámeho tenoristu Luciana Pavarottiho v Košiciach. V roku 2002 jej bola udelená Cena za rozvoj rozhlasu pri príležitosti 75. výročia vysielania z Košíc a v roku 2013 získala Plaketu primátora mesta Košice.

Okrem hudobnej histórie sa Lýdia Urbančíková venovala aj opernému umeniu. Pôsobila ako externá dramaturgička v Opere Štátneho divadla Košice a Opere Slovenského národného divadla v Bratislave. V roku 1992 autorsky pripravila reláciu Veľké operné domy Európy. Texty načítali košickí herci Lena Košická, Marián Kleis, Peter Macko a Dana Koklesová. Zvukovú podobu realizovali Peter Čeljuska a Mária Papcúnová.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Michael Probst, TASR, AP Photo]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame