Dialógy s hudbou - Princípy programovosti v hudbe

Dialógy s hudbou - Princípy programovosti v hudbe

Cyklus Dialógy s hudbou prináša poslucháčom široký záber tém z oblasti klasickej hudby s dôrazom na jej historické a štýlotvorné súvislosti. V roku 2004 pripravil redaktor Ján Dúbravský reláciu na tému Princípy programovosti v hudbe.

Takzvaná „programová hudba" vznikla v 19. storočí v období romantizmu, keď sa Richard Wagner vo svojich operách pokúšal o fúziu všetkých umení, aby vytvoril „Gesamtkunstwerk" (úplné umelecké dielo). Nový hudobný štýl sa snažil vyjadriť určitý dej alebo myšlienku hudobnými prostriedkami. Čo v skladbe predstavuje mimohudobný obsah ? Čo jej dodá hlboký filozofický obsah - program ? Môže to byť literárne alebo výtvarné dielo, ale aj historická udalosť či osobný zážitok umelca.

Prvou programovou symfóniou bola Fantastická symfónia francúzskeho skladateľa Hectora Berlioza z roku 1830. Medzi najznámejšie programové skladby ďalej patria Mussorgského klavírny cyklus Obrázky z výstavy, Smetanová symfonická báseň Má vlast či Prokofievova hudobná rozprávka Peter a vlk.

Tradičnými sprievodcami cyklom Dialógy s hudbou sú hlasy Márie Schlosserovej, Petra Kolníka a Jozefa Šimonoviča. Na tému nadviažeme "veľkou zoologickou fantáziou" francúzskeho skladateľa Camille Saint-Saënsa Karneval zvierat. Na zázname z festivalu Radio Head Awards 2018 účinkuje Quasars Ensemble pod vedením Ivana Buffu.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame