Pablo Casals a jeho mierové oratórium „Jasličky“

Pablo Casals a jeho mierové oratórium „Jasličky“

Milovníkom klasickej hudby určite netreba predstavovať meno Pablo Casals. Jeden z najlepších violončelistov všetkých čias udivoval svojou virtuóznou novátorskou technikou. Hrával hlavne Bacha, Haydna, Brahmsa, Dvořáka a Elgara. Už menej sa však vie, že tento katalánsky hudobník komponoval aj vlastné skladby.

Po nástupe Frankovho režimu v roku 1936 Casals opustil Španielsko a usadil sa vo francúzskom mestečku Prades. Tu sa zoznámil s exilovým básnikom Joanom Alavedrom, svojim budúcim životopiscom. Casals spôsobil celosvetovú senzáciu, keď na vrchole svojej kariéry v roku 1945 prestal koncertovať. Symbolicky tak vyjadril odpor voči Frankovej diktatúre a zhovievavavému postoju susedných krajín. Počas tejto „osobnej krížovej výpravy za mier" skomponoval na texty Joana Alavedra vianočné oratórium El Pessebre (Jasličky).

Viac sa o tejto raritnej skladbe dozviete v relácii Jána Dúbravského Pablo Casalas a jeho Jasličky (2005). Komentár načítali Jozef Šimonovič a Vladimír Minarovič. Účinkujú sólisti Ana Sanchez, Raquel Pierotti, Joan Cabero, zbor Cor de Cambra del Palau de la Música, Symfonický orchester Barcelony a Katalánsky národný orchester diriguje Lawrence Foster.


Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: wikipedia]

 


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame