Štúdio mladých: klaviristka Zuzana Biščáková

Štúdio mladých: klaviristka Zuzana Biščáková

V roku 2007 sa v Slovenskom rozhlase konal impozantný klavírny recitál. Mladá slovenská klaviristka Zuzana Biščáková zahrala skladby dvoch velikánov hudby 20. storočia: 20 pohľadov na Ježiša - dieťatko (Vingt Regards sur l'enfant-Jésus, 1944) od Oliviera Messiaena a Musica Ricercata (1953) od György Ligetiho. Na záver pridala krátku pôsobivú prskavku Oliviera Messiaena Ohnivý ostrov (Iles de Feu, 1950).

Po koncerte si Zuzanu Biščákovú do štúdia pozvala hudobná redaktorka Zuzana Adamkovičová. Rozprávala sa s ňou o jej klavírnom umení, o jej štúdiách a koncertnej praxi. Zuzana Biščáková vyštudovala klavír u Daniely Varínskej na VŠMU a postgraduálne štúdium absolvovala u Eugena Indjiča na Schola Cantorum v Paríži. Spolupracuje s početnými domácimi a zahraničnými interpretmi (Ivan Šiller, Marián Lejava, Nao Higano, Jana Pastorková), s ktorými nahráva pre RTVS a účinkuje na festivaloch a koncertoch doma a v zahraničí.

Témou rozhovoru bola, samozrejme, odvážna dramaturgia koncertu a analýza jednotlivých skladieb; z hľadiska interpretácie ide o veľmi náročné klavírne diela, na ktoré v koncertných programoch natrafíte len málokedy. Na relácii z cyklu Štúdio mladých spolupracoval zvukový majster Miroslav Boldiš.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame