Hrá SOSR: Vojenské pamätníky – komentovaný koncert protivojnovej hudby

Hrá SOSR: Vojenské pamätníky – komentovaný koncert protivojnovej hudby

Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom uvádzame komentovaný koncert protivojnovej hudby, ktorý pod názvom Hrá SOSR - Vojenské pamätníky pripravila redaktorka Melánia Puškášová z tvorby slovenských skladateľov Andreja Očenáša a Jána Zimmera. Symbolickým pôdorysom pre hudobnú prehliadku budú vojnové pamätníky. Na úvod si pripomenieme Karpatsko-dukliansku operáciu - jednu najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny.

Od Dukly, prvej časti vokálno-inštrumentálneho cyklu Andreja Očenáša Pamätníky slávy, op. 30 (1961), sa presunieme do Banskej Bystrice k Pamätníku SNP. V poslednej časti Slavín, sa zastavíme pri najväčšom vojnovom pamätníku v strednej Európe, ktorý je venovaný sovietskym vojakom, padlým pri oslobodzovaní Bratislavy (nezabúdajme, že to neboli len Rusi, ale aj Ukrajinci, Bielorusi či Rumuni). Nahrávka Symfonického orchestra Československého rozhlasu v Bratislave pod taktovkou Otakara Trhlíka vznikla v roku 1966.

Ten istý orchester, tentoraz pod taktovou Ondreja Lenárda, nahral v roku 1974 symfonickú báseň Jána Zimmera Strečno, op. 34 (1959). Pamätník francúzskym partizánom na vrchu Zvonica pri Strečne pripomína boje medzi účastníkmi SNP a nemeckými jednotkami v Strečnianskej tiesňave.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[text: Marek Puškáš; foto: V. Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame