Dielo a jeho história: monografia Tibora Talliána o Bartókovi

Dielo a jeho história: monografia Tibora Talliána o Bartókovi

Na Rádiu Pyramída sme už vysielali hudobno-slovné pásmo Béla Bartók a Bratislava, ktoré sa nahrávalo v roku 1981 a bolo venované 100. výročiu narodenia svetoznámeho maďarského skladateľa. U našich južných susedov vtedy vyšla monografia významného maďarského muzikológa Tibora Talliána o živote a tvorbe Bélu Bartóka. Slovenský preklad Petra Macsovszkeho (Hudobné centrum, 2014) je v istom zmysle novou prácou, keďže kniha bola aktualizovaná o najnovšie poznatky bartókovského bádania.

Jedinečnému vydavateľskému počinu sa venovala hudobná redaktorka Melánia Puškášová v cykle Dielo a jeho história (2014). Do relácie si pozvala muzikologičku Alžbetu Rajterovú, skladateľa Petra Zagara a redaktora Hudobného centra Pavla Šušku.

Bartóka so Slovenskom spája nielen životný osud (keď mal 7 rokov, zomrel mu otec a matka, rodáčka z Martina, sa presťahovala s deťmi z Nagyszentmiklósu do Bratislavy), ale aj jeho etnografické pôsobenie, keď na našom území zbieral ľudové piesne. Východoeurópsky folklór bol dôležitým inšpiračným zdrojom pre jeho vlastnú tvorbu.

Na záver zaznejú Štyri slovenské ľudové piesne pre miešaný zbor a klavír (Slovenský filharmonický zbor, 1971). Materiál pochádza z Bartókových potuliek banskobystrickým regiónom (Podkonice, Hiadeľ, Poniky, Medzibrod).

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[text: Marek Puškáš; foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame