Spevom k srdcu - Ladislav Holásek

Spevom k srdcu - Ladislav Holásek

Dlhodobý cyklus Spevom k srdcu bol tradičnou súčasťou vysielacej štruktúry Československého a následne aj Slovenského rozhlasu. Na polhodinovú reláciu spomínajú hlavne milovníci zborovej hudby. Dvorným autorom cyklu bol až do odchodu do dôchodku skladateľ a dirigent Vladimír Slujka. V roku 2000 pripravil profil významného, vtedy jubilujúceho (70) zbormajstra a pedagóga Ladislava Holáska.

Ladislav Holásek bol najdlhšie aktívnym zborovým dirigentom na Slovensku. Prvenstvo mu patrilo aj v počte zborových telies, ktoré viedol: Slovenskí madrigalisti, Akademický dievčenský spevácky zbor, Spevácky zbor mesta Bratislavy, zbor Opery SND, Slovenský filharmonický zbor. Koncertoval s nimi po celom svete, získal domáce i medzinárodné ocenenia a realizoval množstvo nahrávok.

K srdcu mu najviac prirástol Spevácky zbor mesta Bratislavy, ktorý prevzal v roku 1977. Kvalitou interpretácie ako aj náročnosťou repertoáru sa „holáskovci" vyrovnali Slovenskému filharmonickému zboru, za ktorý v Redute často zaskakovali. Osláviť koncertom päťdesiatiny zboru v novembri 2021 už Ladislav Holásek nestihol, zomrel vo veku nedožitých 92 rokov.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: operaslovakia.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame