Dialógy s hudbou: Chopin a Sandová

Dialógy s hudbou: Chopin a Sandová

Slávneho poľského skladateľa obdobia romantizmu a klavírneho virtuóza Fryderyka Chopina nemusíme poslucháčom špeciálne predstavovať. Komponoval takmer výlučne pre sólový klavír, čo nemá v hudobnej histórii obdobu. Napriek chatrnému zdraviu a krátkemu životu (39 rokov), stihol položiť základy mnohým tendenciám v klavírnom romantizme a radikálne zmenil niektoré hudobné formy.

Práve „básnikovi klavíra" sa v roku 2000 venovala autorka Zdenka Bernátová v hudobno-slovnom cykle Dialógy s hudbou. Ako už napovedá názov relácie Chopin a Sandová, dozvieme sa veľa intímneho zo života krehkého umelca, ktorý udržiaval milenecký vzťah s francúzskou spisovateľkou a feministkou George Sandovou.

Išlo o nevyvážený, emóciami nabitý vzťah, ktorý poznačili Sandovej rodinné problémy a Chopinova tuberkulóza. Telesne nenaplnenú lásku k spisovateľke vyjadroval skladateľ hudbou. Zima na prelome rokov 1938 a 1939, ktorú spolu strávili na Malorke, patrí k Chopinovym najplodnejším obdobiam. Sandová tento pobyt opísala v spomienkovej knihe Zima na Malorke. Účinkujú: Mária Schlosserová, Jozef Šimonovič a Peter Kolník. Zvuková spolupráca Marián Tarčík a Marta Pelikánová.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame