Musica moderna: Krzysztof Penderecki

Musica moderna: Krzysztof Penderecki

Hudobný svet si pripomína nedožité 90. narodeniny Krzysztofa Pendereckého, jedného z najvýznamnejších skladateľov druhej polovice 20. storočia. Jeho umelecké krédo znie: „Vstrebať všetko, čo sa kedy v hudbe stalo." Spolu s Witoldom Lutosławskim a Henrykom Góreckim patrí medzi vedúce osobnosti poľskej modernej školy.

Autor desiatok symfonických, zborových a operných diel na seba prvýkrát upozornil v roku 1959 Žalospevom obetiam Hirošimy. V mnohých skladbách spája avantgardné postupy so sakrálnymi témami: Stabat Mater, Pašije sv. Lukáša, Dies irae (Osvienčimské oratórium), Poľské rekviem. V roku 1996 pri príležitosti osláv 3000. výročia existencie Jeruzalema ako hlavného mesta židovského štátu skomponoval Siedmu symfóniu s názvom Sedem brán jeruzalemských.

Penderecki dirigoval svoje diela aj na Slovensku. V roku 1986 predstavil so Slovenskou filharmóniou Koncert pre violončelo a orchester č. 2 a Symfóniu č. 2 (Vianočnú). Keď sa v roku 1999 vrátil do Bratislavy ako hosť festivalu Melos-Étos, pod jeho taktovkou zaznela monumentálna skladba Credo. A v roku 2013 dirigoval v Dóme sv. Alžbety v Košiciach.

Hudba Krzysztofa Pendereckého zaznela v slávnych filmoch Vyháňač diabla, Osvietenie Stanleyho Kubricka alebo Zbesilosť v srdci Davida Lyncha. Je držiteľom štyroch cien Grammy, ceny UNESCO a čestných doktorátov na univerzitách celého sveta. Krzyztof Penderecki zomrel 29. marca 2020 vo veku 86 rokov v Krakove.

V novembri 2003, keď maestro oslavoval sedemdesiatku, pripravil redaktor Ján Dúbravský jeho profil do hudobno-slovného cyklu Musica moderna.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[text: Marek Puškáš, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame