60 rokov Opery Slovenského národného divadla (1980)

60 rokov Opery Slovenského národného divadla (1980)

Opera sa na území dnešného Slovenska hrá už od 18. storočia. Z cisárskej metropoly Viedne si do Prešporku rady odskakovali talianske operné spoločnosti. V roku 1919 sa Bratislava stáva súčasťou Československa a o rok neskôr začína v historickej budove Mestského divadla pôsobiť Slovenské národné divadlo.

Opera SND začala svoju činnosť 1. marca 1920 inscenáciou opery Bedřicha Smetanu Hubička. Vo vedení sa vystriedali viaceré významné osobnosti, jednou z prvých bol skladateľ a dirigent Oskar Nedbal. Hosťami operného domu v medzivojnovom období boli svetoznáme osobnosti ako Richard Strauss či Ema Destinová.

Po Druhej svetovej vojne dostáva divadlo do vienka prvé veľké národné dielo, hudobnú drámu Eugena Suchoňa Krútňava. Umelecký súbor má vo svojich radoch vynikajúcich interpretov, najmä v 70. a 80. rokoch viacerí prenikajú na významné európske scény: Peter Dvorský, Sergej Kopčák, Gabriela Beňačková, dirigent Ondrej Lenárd.

V roku 1980, pri príležitosti 60. výročia vzniku SND, pripravila redaktorka Milica Zvarová dvojrozhovor s poprednými opernými speváčkami Ninou Hazuchovou a Oľgou Hanákovou. V závere relácie 60 rokov Opery Slovenského národného divadla zaznejú v ich podaní niektoré slávne árie.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Divadelný ústav]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame