Umenie interpretácie - s klaviristom Mariánom Lapšanským (1997)

Umenie interpretácie - s klaviristom Mariánom Lapšanským (1997)

Klavirista Marián Lapšanský patrí k špičke slovenského interpretačného umenia, ktoré sa vďaka nemu presadzuje aj vo svete. Veľký symfonický orchester Lipsko, Veľký rozhlasový symfonický orchester Berlin, Berliner Symphonie Orchester, Dresdner Staatskapelle, Wiener Kammerorchester, Maďarská štátna filharmónia, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, North Bay Symphony Orchestra Kanada... a mohli by sme pokračovať v zozname zahraničných orchestrov, s ktorými koncertoval.

Na klavíri sprevádzal naše najlepšie operné speváčky a spevákov (Gabriela Beňačková, Magdaléna Hajóssyová, Dagmar Pecková, Peter Dvorský, Sergej Kopčák) a ako sólista zvládal aj tie najnáročnejšie výzvy ako monumentálny klavírny cyklus Zdeňka Fibicha Nálady, dojmy a upomínky (376 skladieb).

O nahrávaní dvanástich CD albumov pre Supraphon porozprával aj redaktorke Melánii Puškášovej v relácii Stretnutie nad partitúrou. Tú sme už na Rádiu Pyramída vysielali, tentoraz si môžete vypočuť profilovú reláciu Umenie interpretácie, ktorú v roku 1997 autorsky pripravila Etela Čárska k päťdesiatke Mariána Lapšanského.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: M. Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame