Dialógy s hudbou: Spomienka na Georgea Gershwina (1997)

Dialógy s hudbou: Spomienka na Georgea Gershwina (1997)

Aj keď sa dožil len 39 rokov, americký skladateľ George Gershwin sa v prvej polovici 20. storočia stihol presadiť na poli populárnej, jazzovej aj klasickej hudby a získal si celosvetovú slávu. Komponoval symfonické skladby a koncerty (Rapsódia v modrom, Američan v Paríži, Klavírny koncert F dur), je autorom americkej „ľudovej" opery Porgy a Bess so slávnou áriou Summertime, a so svojim bratom Irou Gershwinom sa stal priekopníkom muzikálového žánru. Jeho evergreeny naspievali Billie Holiday, Ella Fitzgeraldová či Frank Sinatra, a z jeho tvorby často čerpali jazzmani ako Miles Davis či Herbie Hancock.

V roku 1997, keď si hudobný svet pripomínal 60. výročie smrti skladateľa, pripravila redaktorka Zdenka Bernátová reláciu Spomienka na Georgea Gershwina. Hudobno-slovným cyklom Dialógy s hudbou nás budú sprevádzať známe hlasy Mária Dacejová, Peter Kolník a Jozef Šimonovič.

Na tému nadviažeme legendárnou skladbou Rapsódia v modrom (1924), v ktorej Gershwin originálnym spôsobom spojil symfonické štruktúry s bluesovým a jazzovým základom. V nahrávke z roku 1973 sa predstaví Slovenská filharmónia pod taktovkou Ondreja Lenárda a klavirista Dmitrij Alexejev.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame