Spomienka na Dubrovnícke letné hry 1989

Spomienka na Dubrovnícke letné hry 1989

Ak si uvedomíme, že relácia Spomienka na Dubrovnícke letné hry sa nahrávala v lete roku 1989, teda ešte pred Nežnou revolúciou a rozpadom Juhoslávie, musíme pri jej počúvaní cítiť ľahkú nostalgiu za kultúrnou aj inou voľnosťou, ktorú predstavovali juhoslovanské prímorské letoviská.

Hudobno-publicistické pásmo vzniklo pri príležitosti osláv 40. výročia vzniku známeho festivalu v chorvátskom Dubrovníku. Dubrovnícke letné hry ponúkajú zmes domáceho folklóru, rôznych koncertov a vystúpení tanečných skupín. Rozhlasová reportáž pridáva zvukové záznamy a opisy dubrovníckych uličiek a parkov, organový a gitarový koncert, pričom to všetko podfarbuje šum mora a ranný spev vtákov, čo dotvára čarovný kolorit známeho letného festivalu.

Dubrovnícke hradby, pripomínajúce slávnu históriu, poslúžili na inscenovanie komédie Dundo Maroje. V programe sa spomínajú ďalšie historické pamiatky mesta, ako aj nahrávky z koncertu Dubrovníckeho festivalového orchestra. Na relácii Zdenky Bernátovej, ktorá tento festival navštívila s reportážnym magnetofónom, spolupracoval zvukový majster Zdeno Halamík.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Magda Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame