O tajomstvách muzikológie so slovenskými muzikológmi - Ladislav Kačic

O tajomstvách muzikológie so slovenskými muzikológmi - Ladislav Kačic

Slovenskú hudobnú obec zastihla 19. augusta smutná správa - vo veku 73 zomrel muzikológ, hudobný historik a pedagóg Ladislav Kačic. Hlavnou oblasťou jeho výskumu boli staršie dejiny slovenskej hudby, najmä baroka. Je autorom monografie Dejiny hudby III., v ktorej slovenskú barokovú hudbu začlenil do celoeurópskej hudobnej histórie. Podieľal sa aj na publikácii Hudobné dejiny Bratislavy, ktorá prináša súhrn najnovších poznatkov od najstarších prameňov až po rok 1918.

Ladislav Kačic bol predsedom Slovenskej muzikologickej asociácie, organizátorom viacerých medzinárodných vedeckých konferencií a ako vysokoškolský pedagóg VŠMU formoval mladých muzikológov. Bol tiež editorom CD titulov s neznámymi dielami našej hudobnej minulosti. Za svoj prínos získal viacero ocenení: Cena Jozefa Kresánka (1991), Cena Fra Angelico (2008), Čestná plaketa SAV Ľudovíta Štúra (2011).

Čo bolo centrom vedeckého skúmania Ladislava Kačica v roku 2007, sa dozviete z relácie O tajomstvách muzikológie so slovenskými muzikológmi, ktorú autorka Lýdia Dohnalová pripravila do cyklu Hudobné kolokvium.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Archív Hudobného centra]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame