Dialógy s hudbou: Osamelosť a nepochopenie Antona Brucknera

Dialógy s hudbou: Osamelosť a nepochopenie Antona Brucknera

Na Bratislavských hudobných slávnostiach si pripomíname 200. výročie narodenia dvoch výnimočných skladateľských osobností. U našich západných susedov je už v plnom prúde Rok českej hudby s Bedřichom Smetanom. A v Rakúsku oslavujú svojho geniálneho symfonika Antona Brucknera. Návštevníci BHS už mohli zažiť koncertné uvedenie Smetanovej opery Libuše. A 5. októbra zahrá Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Rastislava Štúra Brucknerovu Štvrtú symfóniu „Romantickú".

Deväť symfónií Antona Brucknera patrí k vrcholom hudby neskorého romantizmu. Príbeh učiteľského syna zo skromných pomerov a jeho monumentálneho diela je dodnes záhadou. Známa anekdota hovorí, že vlastne za celý život napísal len jednu symfóniu, ale deväťkrát. Okrem Štvrtej patrí k najznámejším Brucknerovym symfóniam Siedma so smútočným spevom nad úmrtím Richarda Wagnera, ktorý bol jeho hudobným vzorom.

V roku 1996 sme pri príležitosti 100. výročia úmrtia skladateľa vysielali v rámci cyklu Dialógy s hudbou reláciu Osamelosť a nepochopenie Antona Brucknera. Autorsky pripravila Zdenka Bernátová, sprievodné slovo nahrali Mária Dacejová, Jozef Šimonovič a Nina Kramárová, o zvuk sa postarali Anna Gajdošová a Dušan Buchel.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame