Divadielko na kolesách – o bábkarskej rodine Anderleovcov

Divadielko na kolesách – o bábkarskej rodine Anderleovcov

Pri príležitosti 60. výročia začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice vysielame to najlepšie, čo sa ukrýva v miestnom archíve. Marcela Čížová tentoraz vybrala umelecko-dokumentárne pásmo Veroniky Ďurovčíkovej Divadielko na kolesách (1994).

Približuje zaujímavú históriu bábkarskej rodiny Anderleovcov z Radvane pri Banskej Bystrici. V rodinnej tradícii, ktorú založil Michal Václav Anderle pokračovali jeho synovia Bohuslav a Jaroslav. A v tejto bábkarskej tradícii pokračoval až do nedávnej súčasnosti Bohuslavov syn Anton Anderle. Prvý raz stál na javisku ako dvojročný a bábky začal vodiť ako desaťročný. Vybudoval unikátnu zbierku vzácnych marionet a bábky aj reštauroval. V relácii si môžete vypočuť čítanie zo spomienok Bohuslava Anderleho, ukážky z jeho vystúpení i vystúpení Antona Anderleho.

V týchto dňoch si pripomíname 98. nedožité narodeniny seržanta americkej námornej pechoty slovenského pôvodu Michaela Stranka. Keď americká námorná pechota po ťažkých bojoch, ktoré trvali od 16. februára do 26. marca 1945, obsadzovala japonský ostrov Iwo-džimu, viedol vojakov zo svojho prieskumného družstva na najvyšší vrchol vyhasnutej sopky Suribači seržant Strank. Americké jednotky zaútočili na japonský ostrov s cieľom obsadiť tunajšie letisko a vytvoriť si tak leteckú základňu pre útok na hlavné Japonské ostrovy.

23. februára 1945 vztýčilo šesť amerických námorníkov na ostrove Iwo-džima americkú vlajku. Tento akt zachytil fotograf Joe Rosenthal z Associated Press a získal zaň Pulitzerovu cenu. Dobýjanie ostrova trvalo 36 dní a boje si vyžiadali krutú daň - 20 000 ranených a 6800 mŕtvych na americkej strane. Dobytia ostrova, na ktorom vztyčoval vlajku, sa nedožil ani šeržant Strank. Padol 1. marca 1945. Viac sa o Michaelovi Strankovi dozviete z relácie Galéria slávy (2010). Autorsky pripravil Jozef Leikert, číta Jozef Šimonovič.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[Jozef Poliak, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame