Večer u Gaba Zelenaya

Večer u Gaba Zelenaya

V týchto dňoch sme si pripomenuli nedožité 95. narodeniny významnej rozhlasovej osobnosti - športového reportéra a publicistu Gaba Zelenaya. Keď sa ho pýtali kto bol jeho vzorom, odpovedal, že nikdy nemal nijaký vzor. Mal svoju vlastnú filozofiu:

Zavrhol som dovtedy uznávanú filozofiu, že rozhlasový reportér prichádza na návštevu do bytu poslucháča a musí sa správať ako jeho hosť. Nie, hostiteľom som ja a poslucháč prichádza za mnou, aby som ho pohostil, čiže pobavil. Usilujem sa, aby odo mňa odchádzal spokojný a zapamätal si, čo som mu ponúkol. Musí sa tešiť, že ho opäť pozvem..."

A tejto filozofie sa držal nielen vo svojich športových reportážach, ale aj pri príprave a realizácii relácie Večer u Gaba Zelenaya z roku 1976.

Košické rozhlasové štúdio oslávilo 17. apríla 90. výročie začiatku pravidelného rozhlasového vysielania. Na Rádiu Pyramída si bohatú tvorbu košického rozhlasového štúdia pripomíname špeciálnou dramaturgiou - tentoraz vyberáme fíčer Hany Rodovej Od (zlo)činu po trest (2016).

Príbehy o šikovných detektívoch a prešibaných zločincoch pozná takmer každý. Otázka viny a trestu ťažila a ťaží nejedného autora od antiky až po súčasnosť. Otázka osudových drám vedených ambicióznymi bohmi na Olympe, či vnútorné rozpoloženie vrahov (napr. Raskoľnikova), či krvou striekajúce detektívne príbehy severskej literatúry sú však stále vo svojej podstate o tom istom. Autorka Hana Rodová sa pýta, kde je hranica medzi dobrom a zlom, čo inšpiruje autorov k písaniu takýchto príbehov, akí sme my čitatelia, ale aj na to, ako je to v skutočnosti. A prečo slovenská detektívka neodráža realitu.

Na Rádiu Pyramída si tiež pripomenieme nedožité 53. narodeniny básnika, textára a publicistu Jozefa Urbana. Narodil sa 29. novembra 1964 v Košiciach. Vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave, odbor ekonomika zahraničného obchodu. Bol redaktorom časopisu Literárny týždenník, šéfredaktorom literárneho mesačníka Dotyky, neskôr šéfredaktorom týždenníka Mladé rozlety a riaditeľom galérie Bibiana. Zomrel tragicky 28. apríla 1999, vo veku 35 rokov.

Debutoval v roku 1985 básnickou zbierkou Malý zúrivý Robinson, za ktorú dostal Kraskovu cenu. Kvalitou svojich veršov spôsobil šok mnohým literátom i čitateľom, keď zistili, že tretinu knihy napísal ako sedemnásťročný maturant. V druhej polovici 80. rokov ho oslovil na textársku spoluprácu spevák Miroslav Žbirka (Len s ňou). Podpísal sa tiež pod zabudnutý hit skupiny Broken Heart Neplač a megahit skupiny Money Factor Vráť trochu lásky medzi nás. Je autorom libreta k pôvodnému slovenskému muzikálu Kráľ Dávid. Autorsky sa podieľal aj na soundtracku k Fontáne pre Zuzanu 3. Keď dopísal text Voda čo ma drží nad vodou, tragicky zahynul pri automobilovej nehode. O týždeň pripravila redaktorka Jana Hevešiová reláciu s názvom Nemám rád pátos (1999).

Trocha poézie sa nebije s našou koncepciou zaraďovať do tohto bloku publicistické žánre, veď ako si najlepšie pripomenúť básnika, ak nie práve jeho básňou. Marián Geišberg zarecituje báseň Jozefa Urbana Hodina nočného pokoja.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Pavel Neubauer, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame