Láska nikdy neprestane - Ján Chalupka a Babetta von Wieland

Láska nikdy neprestane - Ján Chalupka a Babetta von Wieland

Spisovateľka Nora Baráthová, ktorá 7. júna oslávi narodeniny, pracovala vyše 40 rokov ako historička v Múzeu v Kežmarku. Je pochopiteľné, že jej literárna tvorba je spojená s rodným mestom. Históriou Kežmarku a jeho okolia sa inšpirovala v prózach, ako aj v publicistických a odborných prácach.

Životopisný charakter má román Študent o študentských rokoch Hviezdoslava v Kežmarku a román o vzťahu Jána Chalupku a Babetty von Wieland Neľutujem, že som milovala. A práve tejto téme sa venuje aj v rozhlasovom pásme Láska nikdy neprestane (1999). V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Jana Kopsová, Peter Sklár, Lívia Sabolová a Ján Galovič, Karol Machata, Hana Kostolanská a Mária Dacejová.

Pred 113 rokmi, 10. júna 1905, sa v Suchej nad Parnou narodil spisovateľ František Hečko. Jeho najvýznamnejšie dielo vlastne vzniklo zásluhou rozhlasu:

Kedysi, myslím v lete 1943, požiadal ma Ján Kostra, aby som mu do rozhlasu napísal krátku rozprávku o matke. Keď bola hotová, nepáčila sa mi - málo realisticky som v nej opísal matku. Rozprávku som rozširoval, ustavične som k nej pridával nové strany a kapitoly. Skoro som ani sám dobre nepostihol, že som vlastne napísal trojdielny román… Keď si z neho dve či tri kapitoly prečítal Ján Kostra, prežrel najprv slinu v suchom hrdle, a potom mi odporučil, aby som knihu pomenoval jedine možným názvom: Červené víno."

Na Rádiu Pyramída si Františka Hečka pripomenieme jeho esejou Bol som na oberačke (2010). Číta Miroslav Trnavský.

V júni oslavuje svoje narodeniny aj jedna z popredným dám rozhlasovej umeleckej interpretácie - herečka a recitátorka Darina Vašíčková. Jej rozsiahlu a pozoruhodnú rozhlasovú tvorbu si pripomenieme v pásme Emila Benčíka Takí sú rozhlasáci (2011).

Pred 95. rokmi, 15. júna, umrel botanik, národopisec Jozef Ľudovít Holuby. Patrí medzi najvýznamnejšie slovenské vedecké a kultúrne osobnosti. Bol botanikom svetového mena a jedným z najlepších znalcov slovenskej flóry. Venoval sa tiež národopisnému a historickému výskumu. Holubyho esej Ukážka žartovného prekárania slovenského (2011) číta Jozef Šimonovič.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame