Pálenica - Boris Filan o Jánovi Roháčovi

Pálenica - Boris Filan o Jánovi Roháčovi

Legendárny režisér a scenárista Ján Roháč by sa v týchto dňoch dožil 86 rokov. Televízneho priekopníka, ktorý dobyl Prahu, volali slovenský Paul Newman. Hovorilo sa o ňom, že žil dva životy, lebo nevedel odpočívať. Spolupracoval s kompletnou špičkou československého humoru a populárnej hudby v 60. a 70. rokoch a jeho programy patria do zlatého archívu televíznej zábavy. V roku 2006 mu vzdal poctu Boris Filan vo svojej Pálenici.

V júni sa dožíva 82 rokov legendárny horský záchranár, vodca a skialpinista Pavol Rajtár. Na Gerlach vystúpil viac než tisíckrát a na vrchole Mont Blancu bol asi šesťdesiatkrát. Bol v Himalájach i Pamíre. Je považovaný za priekopníka extrémnych zjazdov na lyžiach - zjazdil Mont Blanc, ale aj sedemtisícovku Pik Lenina. Pavla Rajtára nám v relácii z cyklu Portréty (2013) predstaví Jaroslav Talavašek.

Pred 175. rokmi (24. júna 1843) sa v Jasenovej na Orave narodil Ivan Branislav Zoch, jeden z najvýznamnejších slovenských vedcov a pedagógov na prelome 19. a 20. storočia. Zaoberal sa fyzikou, matematikou, chémiou, meteorológiou, geológiou, botanikou, zoológiou. Jazykovednými príspevkami ovplyvnil vývoj slovenčiny. Viac o jeho tvorbe a živote sa dozviete v cykle Galéria slávnych (2010).

Peter Víťazoslav Rovnianek bol významný organizátor krajanského hnutia v Amerike. Usadil sa v Pittsburghu, kde založil banku, ale skrachoval. Zaradil sa medzi hľadačov drahých kovov, aby nahradil straty poškodeným. Po výbuchu v bani a následnom zranení odišiel do mesta Santa Cruz v Kalifornii, kde napísal svoju autobiografiu Zápisky zaživa pochovaného. Zomrel v roku 1933. O jeho pohnutom osude rozpráva program Zabudnuté osudy (2002), ktorý autorsky pripravil Roman Holec.

Pedagóg, publicista, osvetový pracovník Samuel Ormis patrí medzi popredné osobnosti slovenského hospodárskeho i spoločenského života druhej polovice 19. storočia. Sústredil svoju pozornosť najmä na sociálne problémy ľudu. Východisko z hmotnej biedy videl v združovaní jednotlivcov do kolektívnych organizácií. Význam Samuela Ormisa predstavuje v Galérii slávnych (2919) Jozef Leikert.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Martin Baumann, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame