Novinári za demokraciu - 21. august a čo mu predchádzalo

Novinári za demokraciu - 21. august a čo mu predchádzalo

Rok 1968 je pre dnešnú strednú a staršiu generáciu rokom nezabudnuteľného pokusu o reformu socializmu sovietskeho typu. Pre tých mladších upresníme, že cieľom tejto reformy bola demokratizácia spoločenského systému. Vo februári 1968 sa začal najvýznamnejší z demokratizačných procesov - zrušenie cenzúry. To spôsobilo nebývalý rozmach kritickej žurnalistiky.

Médiá prinášali otrasné svedectvá o týraní politických väzňov pri výsluchoch, o vykonštruovaných politických procesoch, pracovných táboroch, násilnej kolektivizácii poľnohospodárstva, prenasledovaní kňazov a veriacich. V novinách a časopisoch (Kultúrny život, Smena, Roháč, Práca, Pravda) žurnalisti odvážne kritizovali porušovanie zákonnosti, krvavé účtovanie s odporcami komunistického režimu. Pripomeňme si toto hektické obdobie reláciou Róberta Kotiana Novinári za demokraciu - august a čo mu predchádzalo (2008).

Rok 2018 je bohatý na výročia udalostí, ktoré sa tajomnou zhodou náhod udiali v „osmičkových" rokoch. Blížime sa k výročiu, ktoré na dlhých 20 rokov zmarilo nádeje na lepší a slobodnejší život našich národov - okupácia Československa 21. augusta 1968. Aké dejinné udalosti, kultúrne pohyby, spoločensko-politické okolnosti podmienili vznik myšlienky socializmu s ľudskou tvárou, mapuje relácia Slovensko v rokoch 1956 až 67 (2012) z cyklu Na ceste k samostatnosti. Autor Peter Turčík si pred mikrofón pozval historikov Miroslava Londáka a Stanislava Sikoru.

Na prvý zjazd slovenských novinárov v roku 1963, kedy odznela nekompromisná kritika straníckej cenzúry, spomína novinár a spisovateľ Slavo Kalný:

Mieroslav Hysko v perfektnej analýze rozobral kult osobnosti, tragédiu procesov i takzvané direktívne žánre v poslušných médiách. Objektívne priznal svoje chyby a omyly, lebo dlhé roky veril strane a v tomto duchu aj písal. Mea culpa nevyslovil iba on. Po tomto prejave nasledovali ostré, slobodné príspevky odvážlivcov..."

O spomienkovej knihe Slava Kalného Svedkovia mojej doby a o období, ktoré pripravovalo živnú pôdu pre obrodný proces roku 1968, sa dozviete viac v pásme Čas, ľudia, média z cyklu Rubikon. Pripravila Ivica Ruttkayová.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame