Dúchanie do pahrieb - November 1989

Dúchanie do pahrieb - November 1989

Deň pred protestným pochodom pražských študentov, ktorý znamenal začiatok „Nežnej revolúcie", teda 16. novembra 1989, sa konal protestný pochod bratislavských študentov za študentské a občianske práva. Študenti žiadali demokraciu, školské reformy, zrušenie Socialistického zväzu mládeže a možnosť cestovať.

Po brutálnom policajnom zákroku 17. novembra proti účastníkom pochodu v Prahe, ktorý vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie, vstúpili slovenskí študenti 20. novembra do okupačného štrajku. Vytvorili Koordinačný výbor slovenských vysokých škôl a 21. novembra zorganizovali demonštráciu na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Žiadali utvorenie vyšetrovacej komisie na prešetrenie pražských udalostí, odstúpenie skorumpovaných politikov zodpovedných za vtedajší stav spoločnosti, pluralitu politického života, otvorenie spoločenského dialógu bez prvkov násilia, sprístupnenie masmédií všetkým politickým a spoločenským hnutiam a vyzvali na zapojenie sa do generálneho štrajku 27. novembra 1989.

Tieto prelomové historické udalosti nám priblíži pásmo Vladimíra Puchalu November 1989 z cyklu Dúchanie do pahrieb. Účinkujú Peter Himič a jeden z hlavných vodcov študentského hnutia Anton Popovič. Relácia v réžii Hany Hajdovej mala premiéru v roku 2000.

Veľký deň: Novembrová zamatová revolúcia. Tak nazval svoje rozprávanie redaktor Stanislav Gajdoš, ktorý sa aktívne podieľal na novembrových udalostiach. Aby sa s poslucháčmi podelil o svoje dojmy priameho účastníka, ho nahovoril v roku 1999 redaktor Jozef Lenhart.

Špeciálny publicistický blok zakončíme Historickým kalendárom, ktorým sme sa v roku 2017 vrátili do prelomového roku 1989. O vývoji do novembra i po ňom sa redaktor Martin Jurčo porozprával s historikom Milanom Zemkom.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame