Janko Matúška - Tvorca štátnej hymny

Janko Matúška - Tvorca štátnej hymny

Od vzniku slovenskej hymny uplynie 5. marca 175 rokov. Slová k nej napísal básnik, prozaik a dramatik Janko Matúška. Dá sa povedať, že ho preslávila jediná báseň. Legendárne verše Nad Tatrou sa blýska natoľko vystihovali osud slovenského národa, že sa stali textom štátnej hymny.

Janko Matúška študoval na evanjelickom lýceu v Bratislave. Tam sa spoznal so štúrovcami. S Jankom Kráľom ho spájalo nielen spoločné štúdium teológie, ale aj celoživotné priateľstvo. Už vtedy písal vlastenecké básne a veršované povesti, v ktorých sa často inšpiroval ľudovou slovesnosťou.

Aj slovenská hymna, ktorú vytvoril v roku 1844, vychádza z ľudovej piesne Kopala studienku. Text napísal po tom, ako na Nový rok 1843 suspendovali Ľudovíta Štúra z funkcie námestníka evanjelického lýcea v Bratislave. Najstarší zápis piesne z roku 1844 sa nachádza v zápisníku Viliama Paulinyho-Tótha. Táto pôvodná verzia Ponad Tatrou blýska má 6 strof.

V pohnutom meruôsmom roku organizoval Janko Matúška na rodnej Orave národný odboj. Na jar roku 1849 sa musel skrývať v horách okolo oravského Mútneho pred maďarskými Görgeyho gardami. Pobyt v lesoch v chladnom počasí a pod holým nebom vážne poznačil jeho zdravie. Zomrel v rodnom Dolnom Kubíne 11. januára 1877. Mal 56 rokov. Na jeho hrobe je nápis „Svoji svojmu!"

Umelecko-dokumentárne pásmo Janko Matúška - Tvorca štátnej hymny vzniklo v roku 2001. Autorom je Július Lomenčík. V réžii Andreja Turčana účinkujú Mariana Barčáková a Ján Haruštiak.

                                                 ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť pásmo Petra Urbana Lekár na koni (1995) o spisovateľovi Gustávovi Kazimírovi Zechenterovi Laskomerskom. Rozprávanie jeho eminencie kardinála Jozefa Tomka v relácii z cyklu Cesty (2003) pripravila redaktorka Anna Brillová k jeho 80. narodeninám.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame