Vec verejná - Koloman Kertész Bagala

Vec verejná - Koloman Kertész Bagala

Vydavateľ Koloman Kertész Bagala (alebo Kali, ako ho volajú priatelia) o sebe tvrdí, že je čo najúprimnejší čitateľ. Niekedy spraví v rukopise len malý krúžok, inokedy sa nazlostí, počarbe celý papier a na stránke zostane čitateľný len odkaz pre autora:

Či ti stojí za to pokaziť si výbornú knihu takýmto slovom?"

A nasleduje päťsto otáznikov. Po vrátení rukopisu s pripomienkami, očakáva od autora späť dielo, nie obhajobu. Nemá problém odmietnuť hoci aj svojmu kmeňovému autorovi tretiu, či štvrtú knihu, keď sa domnieva, že zabráni blamáži. Niektoré texty, vracal aj niekoľko rokov, kým vyšli.

Mnoho kníh z jeho vydavateľstva získalo rôzne ocenenia, od Ceny Ivana Kraska pre debutantov až po Anasoft Litera za najlepšiu knihu roka. Skrátka, má na dobré knihy nos. Aj sa raz tak vyjadril, že cíti či to, čo práve číta, prežíva, vidí, za niečo stojí. Riadi sa pravidlom - páči-nepáči a basta.

Koloman Kertész Bagala, ktorý oslávi 18. apríla oslávi svoje 55. narodeniny, bol hosťom Michala Tvarožka v jeho populárnom rozhlasovom cykle Vec verejná (2012).

                                                ---------

Na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť reláciu Sólo pre Zuzanu Kronerovú (2008). Boris Filan v roku 2007 vo svojej Pálenici privítal maliara a fotografa Rudolfa Sikoru. A z autobiografickej knihy fotografa Karola Kállaya s názvom Potulky (2007) číta Alfréd Swan.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Martin Turanovič, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame