Pavel Dvořák: Príbehy z vitrín - Pieseň o Modrom kameni (1995)

Pavel Dvořák: Príbehy z vitrín - Pieseň o Modrom kameni (1995)

Historik a spisovateľ Pavel Dvořák nás navždy opustil minulý rok v decembri. Patril medzi najvýznamnejších autorov žánru literatúry faktu na Slovensku. Významnou mierou sa zaslúžil o popularizáciu slovenských dejín a prezentáciu historického diania na konkrétnych ľudských osudoch a dramatických udalostiach na území Slovenska od praveku do konca 13. storočia.

Literárne aktivity dopĺňa aj jeho vydavateľská a editorská činnosť - po prvý raz vydané Kroniky stredovekého Slovenska, Legendy stredovekého Slovenska, či kniha Jána Tibenského Poctivá obec budmerická. Je tiež autorom literárnych predlôh k televíznym a rozhlasovým umelecko-náučným reláciám z najstarších období našej histórie.

Nedožité 82. narodeniny Pavla Dvořáka (13. mája) si pripomenieme reláciou Pieseň o Modrom kameni (1995) z cyklu Príbehy z vitrín, v ktorom účinkoval spolu s Ladislavom Chudíkom.

                                                ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť Podobizne (1993) o vynálezcovi Jozefovi Karolovi Hellovi (1713-1789), literárne pásmo Kataríny Habovštiakovej o tom, ako vznikali slovenské príslovia a porekadlá Múdrosť predkov zakliata (1998). A Jozef Leikert v cykle Galéria slávy predstaví významného letca a dôstojníka československej armády Jána Ambruša (1899-1994).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Michal Svítok, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame