Jozef Dekret-Matejovie - otec lesníctva na Slovensku

Jozef Dekret-Matejovie - otec lesníctva na Slovensku

Lesník Jozef Dekret-Matejovie sa narodil v roku 1774 v Dobroči pri Čiernom Balogu a zomrel v roku 1841 v Banskej Bystrici. Zaviedol v ťažbe dreva pílu namiesto sekier. Medzi jeho hlavné zásluhy však nepatrí zefektívnenie ťažby, ale plánovité zalesňovanie hôr, zdevastovaných niekoľkými storočiami ťažby dreva pre potreby miestneho rozvinutého baníctva, hutníctva a sklárstva. Podarilo sa mu presadiť plánovitú výsadbu a sám ju aktívne realizoval. Do roku 1838 zalesnil 3 942 hektárov, ktoré boli predtým bez porastu.

Za jeho čias dochádzalo k rovnako veľkej ťažbe dreva ako dnes, ale v súčasnosti je zalesňovanie oveľa naliehavejšie, pretože ťažba, vďaka modernej technike, prebieha oveľa rýchlejšie. 12. júla si pripomenieme 245. výročie narodenia Jozefa Dekreta Matejovie. Otca lesníctva na Slovensku si predstavíme v relácii z cyklu Galéria slávy (2010). Autorsky pripravil Jozef Leikert, číta Zuzana Kyzeková.

                                             ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť Pálenicu Borisa Filana (tentoraz s režisérom Martinom Kákošom o muzikáloch) a fíčer Egona Tomajka o živote a diele významného slovenského básnika a politika Válek, ktorý Válek? (2008).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: František Kocian, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame