Reportérsky vševed - pásmo o Vladimírovi Ferkovi

Reportérsky vševed - pásmo o Vladimírovi Ferkovi

Spisovateľ a novinár Vladimír Ferko sa narodil v roku 1925 vo Veľkom Rovnom. Po skončení meštianskej školy prešiel viacerými robotníckymi zamestnaniami. V roku 1949 sa stal redaktorom denníka Smena a zároveň študoval popri zamestnaní. Žurnalistiku absolvoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V rokoch 1965-69 bol redaktorom týždenníka Predvoj, neskôr Nového slova. Za reportáže a publicistické články publikované v roku 1968 nemohol v rokoch normalizácie publikovať pod vlastným menom. Neskôr viedol týždennú prílohu Smena na nedeľu. V roku 1985 odišiel do dôchodku. Od roku 1989 sa venoval výlučne literárnej tvorbe. Zomrel 24. októbra 2002 v Bratislave.

Literárny historik a kritik Július Noge o jeho tvorbe napísal:

Zamarovský i Ferko ukázali, že nie je nevyhnutné byť vedcom-špecialistom, treba však mať veľké a hlboké vedomosti z odboru, do ktorého sa spisovateľ púšťa, a predovšetkým veľký zmysel pre súvislosti, ktoré smerujú von z tohto odboru, k človeku, k ľudskej psychike a k ľudským osudom. Práve tým dielo prestáva byť popularizáciou vedy a stáva sa literatúrou. Musí vedieť odkryť dramatickosť v samotnej vede, v samotnom procese poznávania, ale aj zaujímavosť a dramatickosť v cestách, akými sa proces i výsledky vedeckého poznávania premieňajú na spoločenskú hodnotu, ako sa dotýkajú a krížia s ľudskými osudmi. V skutočnom, nie vo vymyslenom príbehu."

Slavo Kalný pripravil o Vladimírovi Ferkovi umelecko-dokumentárne pásmo Reportérsky vševed (2005). Účinkujú: Alfréd Swan, Mária Schlosserová, Soňa Ulická a Juraj Predmerský.

                                                ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť dramatizované pásmo Augustína Maťovčíka Knihou očarený (1988) o archivárovi a knihovníkovi Vavrincovi Čaplovičovi, rozhlasový medailón Igora Hrabinského Náš pán režisér (2005) a Galéria slávnych (2010) nám predstaví Vavrinca Benedikta z Nedožier.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Rudolf Bihary, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame