Zrkadlenie - rozhovor s Pavlom Barabášom

Zrkadlenie - rozhovor s Pavlom Barabášom

Režisér, dokumentarista, kameraman a producent Pavol Barabáš oslávi 13. septembra svoje 60. narodeniny. Zámerne sme vynechali pri jeho predstavovaní prívlastok „cestovateľ", lebo on sám tvrdí:

Naozaj nenávidím cestovanie. Mňa viac ťahá putovanie po necestách. Skôr by som to nazval putovanie. Tu ide o pocit z pešieho pohybu v divokej prírode, kde môžete precítiť tú džungľu, tie hory, vnímať zmyslami všetok ten zázrak naokolo. Byť tam a otvoriť sa všetkým tým energiám. Preto sa napríklad najlepšie cítim na horách, v ich úžasnom pokoji. A keď z toho vznikne posolstvo vo forme dokumentu, je to bonus navyše. A filmovanie bez putovania? Hmm. Tomu sa zatiaľ úspešne vyhýbam."

Je autorom viacerých filmov o Vysokých Tatrách. Nakrúcal v neprístupnej divočine, na dravých riekach, ľadových štítoch i v hlbokých jaskyniach ďaleko od civilizácie. Napriek tomu sa najlepšie cíti doma.

Naši dedovia a starí dedovia sedeli väčšinou celý život doma. A nemohli si teda ani uvedomiť, v akej úžasnej krajine žijú. Mne sa často stáva, že prídem zo zahraničia, z tretieho sveta, vyjdem si na niektorý zo slovenských hrebeňov, napríklad na Prašivú v Nízkych Tatrách a slzy sa mi tisnú do očí z tej nádhery. V akej nádhere to tu žijeme. Prídem k studničke a môžem sa napiť, bez obáv z nejakých baktérií alebo parazitov."

Pavol Barabáš získal za svoje filmy viac ako 180 ocenení na domácich a zahraničných festivaloch. Redaktorka Hana Beranová si ho v roku 2000 pozvala do relácie Zrkadlenie. Vymenovala dovtedy známe ocenenia jeho tvorby, ale odvtedy do jeho vitríny pribudli mnohé ďalšie za filmy: Expedícia Sibír, Amazonia Vertical, Pururambo, Tepuy - Cesta do hlbín Zeme, Neznáma Antarktída, V tieni Džingischána, Príbehy tatranských štítov, Stopy na hrebeni.

                                                 ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť esej Edmunda Hlebu Samo Bohdan Hroboň - básnik viery a lásky všehrajemnej (2005), rozhovor s legendárnym športovým komentátorom Karolom Polákom v cykle Sólo pre... (2005) a v relácii Takí sú rozhlasáci (2011) si predstavíme majstra zvuku a zakladateľa Experimentálneho štúdia Slovenského rozhlasu Petra Janíka, ktorý 9. septembra oslávi svoje 80. Narodeniny.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame