Vianoce spisovateľov - Macháčková, Šikulová, Červenák

Vianoce spisovateľov - Macháčková, Šikulová, Červenák

Na Vianoce v roku 2015 pripravila redaktorka Barbara Štubňová reláciu Vianoce spisovateľov. Na sviatočné stretnutie si pozvala Moniku Macháčkovú, Veroniku Šikulovú a Juraja Červenáka.

Spisovateľka Monika Macháčková má na svojom autorskom konte niekoľko úspešných románov pre ženy. Jej knihy nie sú naivné, ako viaceré tohto druhu. Jedna z čitateliek o jej knihe Zlodejka otcov napísala:

Zápletky, ktoré sa odohrávajú na každej strane sú skvelé a vôbec nie silené. Zbytočne nenaťahujú dej, práve naopak, veľmi sa mi páčili nečakané zvraty v živote postáv. Každá postava v knihe bola originálna a svojská, čo bolo super."

Monika Macháčková nadobudla zmysel pre realitu počas svojej dvanásťročnej novinárskej praxe v časopise Život. V súčasnosti pôsobí ako publicistka a autorka kníh na voľnej nohe.

Veronika Šikulová má Vianoce rada a mnohí majú radi ju práve na Vianoce. Úspešná spisovateľka hovorí:

Mala som takého kamaráta, ktorý sa mi staral o záhradu, schizofrenik, inžinier, veľký chudák, nedávno zomrel. On býval u mňa každé Vianoce. Niekedy niekomu, kto to potrebuje, niečo zanesiem. Musím tých ľudí hľadať po Modre, neviem, kde presne práve sú, ale keď ich nájdem, dám im jedlo. Modranskí bezdomovci vedia, že môžu prísť, zazvonia a dostanú. Niekedy to aj trocha zneužívajú, ale mne to neprekáža. Beriem to tak, že aj ja by som to zneužívala, keby som bola na ulici, no čo… Pre mňa nie sú Vianoce iba sviatok rodiny, ale aj sviatok opustených ľudí. Jozef s Máriou tiež klopali na dvere a hľadali, kde sa zložiť. Tiež boli svojím spôsobom bezdomovci. Dvere, aspoň na Vianoce, treba otvoriť. A ja to robím. A robil to aj otec."

Dej najnovšej knihy Juraja Červenáka sa odohráva v čase vianočnom a povianočnom, na prelome rokov 1599 a 1600. Keďže Les prízrakov je detektívka, čitateľ sa musí pripraviť na to, že to nebudú pokojné vianočné sviatky. Príbeh sa začne lúpežným prepadnutím miestneho mlynára. Nasleduje potýčka so zločineckým podsvetím. Postupne sa z toho vyvinie košatá kriminálna zápletka s prvkami mysterióznosti.

                                             ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť fíčer Emila Benčíka Kniha kníh prehovorí ku všetkým (1996) o prvom ekumenickom a zrozumiteľnejšom preklade biblie u nás, ktorý vznikol v zastúpení rôznych cirkví. Účinkujú: L.Vráblicová, J.Gallovič, D.Jamrich, F.Kovár, K.Dubajová, M.Trnavský, V.Turčáni.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR - Štefan Puškáš, Jana Vodnáková]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame