Pálenica s Jurajom Kukurom

Pálenica s Jurajom Kukurom

Herec a principál Juraj Kukura, ktorý 15. marca oslávi svoje 73. narodeniny, vytvoril ojedinelý dramaturgický projekt tzv. Občiansky cyklus Divadla Aréna. Vyprofiloval divadlo súčasných tém, kritického pohľadu, modernej formy a historicko-politického kontextu. Svoju koncepciu vysvetľuje takto:

Som veľký nepriateľ dramaturgických plánov, pretože si myslím, že sú zastaralé. To je to isté ako pevná linka. Je dobrá len na to, aby ste vďaka nej zistili, kam ste položili mobil. Svet sa zmenil. Robiť tri roky dopredu dramaturgický plán je nezmysel, nemôžete hrať to, čo nie je aktuálne. Divadlo musí mať zmysel a vy musíte mať dôvod, prečo ho robíte. Zaznamenávať istým spôsobom aktuálnu dobu. No a kľúčové je, že vieme, prečo to robíme. To nie je náhoda. Nerobíme to preto, aby sme večer mali čo hrať, ale preto, že žijeme tu a v tomto čase."

Na Silvestra roku 2016 si Juraja Kukuru pozval do svojej Pálenice Boris Filan.

                                              ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť úryvok z knihy teatrologičky Zuzany Bakošovej-Hlavenkovej Zita Furková - Smiech a plač (1999, číta Ivan Laca) pri príležitosti 80. narodenín herečky a režisérky. A Emil Benčík v cykle Sólo pre... vyspovedá cestovateľa a banskobystrického rozhlasového moderátora Ľubomíra Motyčku.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Martin Baumann, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame