Prízraky Barbarskej noci - pásmo o likvidácii kláštorov v Československu

Prízraky Barbarskej noci - pásmo o likvidácii kláštorov v Československu

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme 70. výročie „Barbarskej noci" - likvidácie kláštorov v komunistickom Československu. Po februárovom komunistickom prevrate v roku 1948 boli rehole vo vážnom ohrození. Komunisti pokladali vplyv náboženstva na obyvateľstvo za škodlivý a nebezpečný a pod zámienkou, že sú centrami protištátnej činnosti, pripravovali plány na ich likvidáciu.

Aby zásah ospravedlnili a naklonili na svoju stranu verejnú mienku, obvinili desiatich predstaviteľov cirkvi z velezrady a vyzvedačstva. „Akcia K" (kláštory) sa mohla začať. V noci z 13. na 14. apríla 1950 vtrhli príslušníci bezpečnostných orgánov do 56 mužských kláštorov, rehoľných domov a farských úradov v Československu. V noci z 3. na 4. mája 1950 sa uskutočnila aj akcia „K2", keď boli obsadené aj zvyšné mužské kláštory. Zásahy postihli 1180 rehoľníkov z 15 reholí, žijúcich v 76 kláštoroch. Mnohí rehoľníci skončili v táboroch nútených prác a po zinscenovaných politických procesoch strávili roky vo väzeniach.

13. apríl bol vyhlásený ako pamätný Deň nespravodlivo stíhaných. A po 70 rokoch pripadá 14. apríl zasa na utorok, tak ako vtedy v roku 1950. Po „Akcii K", ktorá je známa aj pod názvom „Barbarská noc", nasledovala koncom augusta „Akcia R" (rehoľníčky), zameraná na likvidáciu ženských reholí. Všetko podstatné, čo sa vtedy udialo, vám sprítomní hlas Alfréda Swana v dokumentárnom pásme Pavla Smolíka Prízraky Barbarskej noci (2018).

                                               ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť reláciu Ľudia, fakty, udalosti - Ján Čomaj (1995). A pri príležitosti 40. výročia úmrtia maliara, grafika a ilustrátora Ľudovíta Fullu zaznejú jeho spomienky v cykle Rádio mladých poslucháčov - Z mojej mladosti (1966).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: upn.gov.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame