Maroš Bančej: Správa z výskumnej cesty na planéte Zem

Maroš Bančej: Správa z výskumnej cesty na planéte Zem

V týchto dňoch si pripomíname nedožité 60. narodeniny spisovateľa, dramaturga a redaktora Maroša Bančeja, ktorý zomrel 17. júla 2019 v Bratislave. Po štúdiách na Chemickotechnologickej fakulte STU pôsobil ako výskumný pracovník vo Výskumnom ústave káblov a izolantov, neskôr ako bezpečnostný technik v Slovnafte a učiteľ v Sládkovičove. Bol šéfredaktorom vydavateľstva Ars Litera a časopisu pre mladú literatúru Dotyky. Od roku 1999 pracoval v Slovenskom rozhlase, neskôr ako šéfredaktor Rádia Devín. Z RTVS odišiel pracovať do Národného osvetového centra.

Do literatúry sa zapísal dielami Výstrel z motyky (Správa o prievane), Vampiriáda či Príliš tesná koža. Z početných esejistických a fejtónových textov vznikla kniha Maroš - úlety a fakty, ktorá okrem sebaironického pohľadu na vlastnú tvorbu prináša rovnako zaujímavý, odľahčený pohľad na situáciu v mladej slovenskej literatúre. Autor o svojej tvorbe napísal:

Rád tvorím nové a nové veci. Od poézie som veľmi skoro prešiel k próze. A keďže mám občas platonický vzťah k viazanému veršu, začali za mnou chodiť aj mladí hudobníci. Napísal som množstvo textov piesní, najradšej tvorím šansónové texty. Je to moja srdcová záležitosť, na tejto parkete som najviac doma, lebo ako básnik mám potrebu dostať tam poetický príbeh. Keď bolo autorské čítanie na Slovensku viac-menej v plienkach, nahovorili ma aj na to. Z introverta som sa teda preškolil na extroverta a skončilo sa to tak, že napokon som k podobným literárnym programom písal scenáre."

Z viacerých fíčrov, ktoré Bančej napísal pre rozhlas, sme vybrali zaujímavé vzdelávacie pásmo pre mládež z roku 2000 Správa z výskumnej cesty na planéte Zem. Účinkujú: Peter Sklár, Vladimír Minarovič, Jakub Gécz, Martina Götzová, Jozef Benedik mladší.

                                              ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť reláciu Mariany Jaremkovej Fokus: Pavol Barabáš - dobrodruh, filmár (2016). A autor cyklu Genius loci (2018) Marián Grebáč sa vydá na túru do Bielych hôr podľa knihy Ferdinanda Dúbravského Krvavý hostinec a iné povesti.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame