Vavro Šrobár - pásmo o medzivojnovom politikovi

Vavro Šrobár - pásmo o medzivojnovom politikovi

V decembri si pripomíname 70. výročie úmrtia významného slovenského medzivojnového politika Vavra Šrobára, ktorý sa pričinil o vznik Československa. Ako minister s plnou mocou pre správu Slovenska získal územie Petržalky a takto možno zachránil aj celú Bratislavu. V júni 1919, keď komunistické vojská Maďarskej republiky rád postupovali južným a východným Slovenskom, českí a slovenskí legionári v Bratislave obsadili podmínovaný most a zajali nepriateľskú posádku. Mapa schválená Parížskou konferenciou, na ktorej už Petržalka patrila ČSR, sa tak stala skutočnosťou.

Slovenská národná knižnica v Martine a Ústav politických vied SAV v spoločnom projekte mapujú dejiny slovenského politického myslenia prostredníctvom výskumu života a diela významných slovenských politikov. V roku 2011 sa uskutočnila konferencia na tému: Dr. Vavro Šrobár, politik, publicista a národno-osvetový pracovník - osobnosť známa, mnohorozmerná, a predsa málo poznaná, muž prevratov a revolúcií.

Človek nachádzajúci sa v správnom čase na správnom mieste - tak ho charakterizujú odborníci. Konferencia sa sústredila na politickú činnosť Vavra Šrobára. Okrem časovej osi sa orientovali aj na analýzu jeho pôsobenia v rozličných odboroch: v literatúre, divadle, medicíne, športe či v legislatíve. Až dnes splácame dlh voči významnému slovenskému politikovi a človeku s vysokovyvinutým zmyslom pre sociálne cítenie, schopným obetovať sa pre svoje ideály.

Osobnosť Vavra Šrobára si pripomenieme v rozhlasovom pásme, ktoré v roku 2004 pripravil Ján Sabol.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Archív Slovenskej národnej knižnice v Martine]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame